Lyhytpsykoterapia
Ratkaisukeskeisessä lyhytpsykoterapiassa keskitytään siihen, mikä on tällä hetkellä tärkeää. Psykoterapeutti tukee sinua pääsemään eteenpäin elämän vaikeista kohdista. Terapiassa löydetään yhdessä keinoja vaikeiden tunnekokemusten, kuten ahdistuksen lieventämiseksi. Lyhytpsykoterapia voi toimia myös ennaltaehkäisevänä tukena.
Työskentelyn alussa keskustellaan yhdessä,
mikä sinulle on tärkeää ja asetetaan tavoite nykyhetken lähtökohdista. Tapaamiskertoja on yleensä 10–20. Työskentelyn kesto määräytyy kuitenkin tarpeiden mukaisesti. Joskus jo yksikin tapaaminen voi viedä eteenpäin, avata solmukohtia ja tuoda uutta näkökulmaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että lyhytpsykoterapia ei sovellu vakavien diagnosoitujen mielenterveyssairauksien tai syvien traumakokemusten hoitokeinoksi.
Lyhytpsykoterapiaa voi toteuttaa vain Valviran hyväksymä psykoterapeutti.
Lyhytterapeuttinen keskusteluapu voi myös tarjota hyvää tukea ja apua, mutta on tärkeää tunnistaa ero lyhytpsykoterapian (nimikesuojattu psykoterapeutti, Valviran tunnus) ja lyhytterapian (ei nimikesuojattu, ei valvottu) välillä.
Lyhytpsykoterapia ei ole Kelan korvaamaa, mutta siihen voi osallistua ilman lähetettä ns. itsemaksavana asiakkaana.
Tutustu myös muihin ratkaisukeskeisiin palveluihini
Yksilötyönohjaus– ja Psykoterapiapalvelut etänä koko Suomen alueella sekä lähivastaanottona Helsingissä ja Porissa.


Sirpa Mertala-Sundell
psykoterapeutti, työnohjaaja, YTT
Mun maisemaa
Olen työskennellyt psykoterapeuttina ja työnohjaajana noin 15 vuoden ajan. Sitä ennen olen toiminut pitkään kuntoutuksen ja terveydenhuollon tutkimuksen ja kouluttamisen parissa.
Työssäni psykoterapeuttina ja työnohjaajana olen luotettava ja turvallinen kuuntelija, mutta myös aktiivinen ja tarvittaessa haastan tutkimaan itseä ja omaa elämänympäristöä monista kulmista.

Sirpa Mertala-Sundell
psykoterapeutti, työnohjaaja, YTT